Získejte bezplatnou nabídku

Do 5 minut ve vašem mailu

Jak vybrat podlahu pro podlahové topení?

Aby topení fungovalo co nejefektivněji, je vhodné řídit se doporučeními ohledně samotné podlahy, která musí být kompatibilní s topným systémem. V konečném důsledku bude mít vliv na teplotu v místnosti a také ovlivní cenu za vytápění. Přečtěte si, jak vybrat podlahu správně.

Vyberte si tu správnou

Při stavbě domu se řeší izolace s co nejmenší tepelnou propustností. U podlahového topení je to přesně naopak. Potřebujete podlahu, která propustí co nejvíce tepla. Nášlapná vrstva podlahy by proto měla izolovat co nejméně. Čím menší je tepelný odpor podlahy, tím je podlahové topení účinnější. A přirozeně i levnější. Nesprávná krytina nebo podklad může způsobit až 50% ztrátu tepla. To znamená chladnou podlahu a vysoké náklady na vytápění. To si přirozeně nikdo nepřeje.

Věděli jste, že…

… když zvýšíte tepelný odpor podlahy z 0,02 na 0,2 m2 . K/W, například použitím hrubého koberce, nárůst spotřeby energie bude 10 až 15 %?

Maximální izolace zdola, minimální shora

U podlahového topení je třeba pracovat s izolačními materiály velmi promyšleně. Zásadní je nastavit vysoký tepelný odpor podlahy pod vytápěním a minimální nad ním. Když bude tepelný odpor v dolní části menší než v horní, teplo bude unikat úplně jiným směrem než chceme. Nevhodný materiál izolace se projeví na spotřebě energie. Bez ohledu na kvalitu a tepelné vlastnosti zvolené podlahy a krytiny. Proto je třeba podlahu správně izolovat. Následně zvolte krytinu s co nejmenším tepelným odporem.

Typy podlahy

Keramická podlaha

Nebo lidově označovaná jako „dlažba“. Ta představuje nejlepší možnou variantu podlahy pro podlahové topení. Největší výhodou je vysoká tepelná vodivost. Má prakticky nejmenší možný tepelný odpor ze všech materiálů, které se používají jako podlahová krytina. Ideální tloušťka je do 6 milimetrů. Na lepení a spárování je nutné použít flexibilní směs, vhodnou pro podlahové topení. Tepelný odpor dosahuje hodnotu 0,01 m2K/W. Výhodou je i:

  • rychlé ohřátí
  • příjemné chlazení během léta
  • barevná variabilita
  • dlouhá životnost

Vinyl

Nejde o žádnou gumu, ale kvalitní PVC. To dokáže odolat i podlahovému topení a výhodou je, že se klade přímo a bez izolace. Má nízký tepelný odpor na úrovni 0,02 m2K/W, takže zaručuje podlahovému topení efektivitu. Výhodou je, že vinylová podlaha může mít tloušťku jen 2 mm.

atraktívna žena sedí na podlahe

Při výběru podlahy se rozhodujte efektivně. Ovlivní to váš budoucí komfort.

Laminátová podlaha

Klasická plovoucí podlaha je nejpoužívanějším typem podlahy. Je kompromisem mezi kvalitou a cenou a hodí se samozřejmě i nad podlahové topení. Koeficient tepelného odporu se pohybuje 0,04 – 0,07 m2K/W. Čím tenší a pevnější, tím lepší pro podlahové topení. Vydrží relativně dlouho a nepodléhá deformaci, jak tomu bývá se dřevem. Plusem je potom i nižší cena v porovnání s keramickou dlažbou. Na rozdíl od dřeva a jiných druhů krytiny je laminátová podlaha vhodná nejen pro teplovodní, ale i elektrické podlahové vytápění. Pod laminátovou podlahu doporučujeme systémy s maximálním výkonem do 100 W/m2.

Korková podlaha

Korek tvoří vynikající podlahu, když chcete příjemný a nechladivý povrch. Naznačuje to horší vodivost. Teplý povrch v tomto případě poukazuje na vyšší izolaci. Má malou tepelnou vodivost a poměrně vysoký tepelný odpor někde kolem 0,11 m2K/W. Proto je tato podlaha z hlediska přenosu tepla méně efektivní.

Maximální hodnota tepelného odporu podlahových krytin s podlahovým topením musí být dle normy menší než 0,15 m2 . K/W.

Dřevo

Dřevěná podlaha je známkou luxusu a kvality. Co se týká podlahového topení, patří k méně efektivním materiálům. Není však pravdou, že je to materiál úplně nevhodný. Mnoho výrobců parket už nabízí podlahy vhodné i k podlahovému vytápění. V tomto případě platí, že není dřevo jako dřevo. Jednotlivé druhy mají rozdílný součinitel tepelné vodivosti:

  • dub – 0,20
  • javor – 0,17
  • buk – 0,16
  • jasan – 0,15
  • borovice – 0,14
  • smrk – 0,12.

Zároveň je u dřeva důležité zohlednit, že jde stále o živý materiál. S tím souvisí náchylnost na deformační změny v důsledku výrazného kolísání teplot a vlhkosti vzduchu.

Závěr

Platí, že při výběru podlahy pro podlahové topení je vhodné řídit se nejen vkusem a vzhledem interiéru. Důležitým parametrem je i součinitel tepelné vodivosti. Pokud chcete co nejlepší efekt při co nejnižších nákladech, rozhodujte se efektivně. Je potřebné zvolit takovou podlahu, co nejméně brání prostupu tepla a není přirozeným izolantem.

Ohodnoťte náš článek

5/5 (2)

Podeľte sa o obsah s Vašimi blízkymi ...